Probleemgedrag, wat kan ik doen?
Borderline stoornis
Sanne is explo en op kamp. Veel explo's in de groep zeggen dat ze haar wel stoer vinden, want Sanne durft van alles. Ze rookt al 4 jaar een pakje per dag. Dit is wel lastig als je weinig zakgeld hebt, maar ze heeft altijd wel een bijbaantje gehad. Eerst de krantenwijk, toen in de dierenwinkel, daarna bij de bakker en u bij de Mac Donalds. Ook heeft zij altijd alcohol mee op kamp. Stiekem in haar tas, maar niemand durft dat te verlinken.
Nu gaan ze vanavond met de explo's zonder begeleiding het bos in om te drinken en te roken. In het bos zitten de explo's in een kring om hun zaklampen heen en vertellen griezel verhalen. Sanne word ineens heel bang en weet zeker dat er geesten zijn. Ze begint heel hard te huilen en probeert bij Odin een knuffel te halen, maar Odin zit naast Kim. De hufter! Wel haar sigaretten roken en drank drinken, maar er niet voor haar zijn als ze geesten ziet. Ze wordt nog bozer en rent boos en schreeuwend weg. Ze zal ze leren ze besluit zich te verstoppen. Dan zal Odin zich vanzelf schuldig voelen en haar zoeken. Dat zal Kim niet leuk vinden. Maar na 20 minuten snap ze het, niemand zoekt haar nog, zie je wel, ze vinden haar niet leuk, niemand vind haar leuk en waarom zouden ze. Ze rookt en drinkt en is al vier keer haar baantje kwijt geraakt. Ook haar ouders zeggen het vaak. Niemand kan op je vertrouwen. Je bent zo wispelturig en doet alleen maar waar je zelf zin in hebt. Wat een kut leven, is dit echt zoals ik het wil?
Beschrijving
Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Borderline is het Engelse woord voor grens. Mensen met borderline zitten op de grens van realiteitsverlies. Wanneer ze de realiteit uit het oog verliezen, kunnen ze geen verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. De andere keer hebben ze wel goed realiteitsbesef. Zo beseffen zij goed welke gevolgen hun daden hebben.
De diagnose van Borderline kan pas op latere leeftijd gemaakt worden omdat de hersenen pas na de pubertijd volgroeit zijn. Wel kun je bepaalde signalen herkennen en kenmerken zien die eventueel tot borderline kunnen leiden.
Gedrag
- overdreven blij zijn
- overgevoelig voor emotionele prikkels
- overdreven boos zijn
- geen verantwoording kunnen nemen voor hun gedragingen
- impulsief zijn, in ieder geval op ook gebieden die je als persoon kunnen schaden
- snelle stemmingswisselingen.
- reageert overgevoelig op gebeurtenissen en uitspraken.
- moeite om hun emoties te beheersen. Er is sprake van intense, ongecontroleerde en misplaatste woede en vijandigheid.
- paranoïde ideeën
Handvatten
- De borderliner moet er telkens op gewezen worden dat als iets fout gaat dat niet meteen het einde van de wereld betekent.
- Confronteer de borderliner met het feit dat het niet alle aandacht van de begeleider of ouder kan krijgen. Iedereen heeft recht op zijn beetje aandacht en dat betekent niet dat hij wordt laten vallen.
- Leer de borderliner om op een goede manier om te gaan met zijn emoties. Zo kunnen situaties stap voor stap bekeken worden en op die manier ook andere reacties op die situaties.
- Werk aan het zelfvertrouwen. De borderliner moet leren accepteren dat niemand perfect is, ook hij niet. Iedereen maakt fouten en dat is niet erg.
- Stel duidelijke grenzen en biedt structuur als dat nodig is bij wisselende stemmingen of impulsief gedrag.
- Leer de borderliner hoe je kan reageren als je boos of kwaad bent.
- Leer de borderliner om met interne conflicten om te gaan.
- Laat de borderliner nooit vallen, doorzie dat het de angst is die ervoor zorgt dat hij op zo'n manier reageert op je en er een afwijzing uit probeert te persen.
Tips voor ouders met een kind met het borderline persoonlijkheidsstoornis
- Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden met je kind. Geef vooral je grenzen aan met betrekking tot woedeaanvallen en zelfbeschadiging.
- Vertel duidelijk aan je kind met welke problemen het bij je terecht kan en bij welke andere personen. Dat geeft structuur en rust.
- Zorg ervoor dat je niet zelf therapeut wordt! Blijf ouder.
- Toon begrip naar je kind toe. Sympathie en steun zijn het belangrijkste. Je kan beter geen adviezen en tips geven.
- Wil je dat de relatie met je kind goed blijft, zorg er dan voor dat je ook aan jezelf blijft denken. Besteed voldoende aandacht aan je vrienden en hobby's.
- Je kind heeft een betrouwbaar persoon nodig, houd je daarom aan gemaakte afspraken en grenzen.
- Maak samen met de behandelaar van je kind een plan voor crisissituaties. Daarin staat hoe er gehandeld moet worden. Hier kan je dan altijd op terug vallen.
- Hoe meer kennis je hebt over de stoornis, hoe beter je je kind kunt begrijpen. Zoek daarom informatie in de bibliotheek, de boekhandel of internet over borderline.
- Het is logisch als het je zelf ook wel eens te veel wordt. Zoek dan zelf steun in je naaste omgeving of bij een instelling.