Sjoerd en

Scouting

Zaagblad in beugelzaag

Voor beugelzagen zijn er twee verschillende soorten zaagbladen:

Rechte vertanding

Of supervertanding, peg tooth. Het zaagblad heeft uniforme punten recht naar beneden en is om droog hout te zagen. Dit zaagblad heeft rechte tanden naar beneden en zorgt voor een dunne zaagsnede, maar is ongeschikt voor vers hout omdat de zaag dan klem komt te zitten. Je kan hier wel groen hout mee doorzagen tot ongeveer drie centimeter doorsnede. Voor dikkere stammen levend hout is een zaagblad met Amerikaanse vertanding aan te raden.

Amerikaanse vertanding

Of groepsvertanding, raker tooth. Het zaagblad heeft om de vier tanden naar beneden ook tanden iets opzij. Dit blad is geschikt om nat hout of groen hout te zagen. Bij dit zaagblad zitten er niet alleen tandjes naar beneden maar ook een beetje naar buiten, waardoor de zaagsnede iets breder wordt en het hout zich niet vastgrijpt op het blad. Je kan hier ook droog hout mee zagen maar dat is iets meer werk dan bij een zaag met rechte vertanding omdat je een bredere zaagsnede krijgt en dus meer hout moet wegzagen.

Losse zaagbladen kosten vaak tussen de €3 en €12 euro. Je kan ze kopen bij een tuincentrum of een doe-het-zelf winkel, of je kan ze op internet bestellen: