Sjoerd en

Scouting

Jonge leiding

Ik ben zelf eigenlijk nooit bij de scouts weg gegaan, maar toen ik 15 werd ben ik gelijk leiding geworden. Ik werd een tijd lang goed begeleid maar op een gegeven moment stopten de oudere leiding er mee en kwamen er anderen voor in de plaats. Deze begeleiden me helemaal niet goed en ik stond er vaak alleen voor.

Eén keer stond er een auto voor het pionierhok toen we wilden pionieren. De scouts zaten elkaar op te stoken dat ze de auto wel weg zouden duwen, waarvan ik bang was dat het schade zou opleveren. Ik moest eigenlijk op zoek naar de eigenaar van de auto, maar ik durfde de scouts ook niet alleen te laten. De rest van de scoutsleiding zat binnen koffie te drinken.

Nu zie ik in dat dit een onacceptabele situatie is. Je moet niet met één leiding dingen doen, en zeker niet iets gevaarlijks met pionierpalen. Op dat moment had ik dat echter niet door. Ik was onervaren en zag niet in dat de situatie gevaarlijk was, dat ik niet alleen op pad moest en ik zag vooral niet in dat de andere leiding mij al het werk liet doen. Ik had niet het vermogen om het te overzien en er kritisch naar te kijken. Ik heb toen geen hulp gevraagd en aan niemand aangegeven dat mijn leidingteam in een slechte situatie was.

Ik wil hier twee dingen mee zeggen. Ten eerste veranderen leidingteams. Als het op dit moment een veilige keuze lijkt om een jonge leiding ergens neer te zetten, ergens waar genoeg ondersteuning is, hoeft dat niet het geval te zijn over een jaar. Ten tweede hebben jongeren niet het vermogen om de situatie te overzien, om verstandige keuzes te maken, om hulp te vragen en om verantwoordelijkheid te dragen.

Leiding geven levert stress op. Je moet vaak dingen voorbereiden, het houdt je bezig en je moet er andere dingen voor laten vallen. Dit is normaal al vervelend, maar de explo's krijgen daar extra mee te maken. Bij sommige groepsactiviteiten moet er een keuze gemaakt worden. Tijdens de explo-opkomst wordt het programma van zaterdag besproken. Je collega-leiding wordt opeens je explo-begeleiding. Dit geeft allemaal spanningen binnen de explo's.

Volgens mij is dit allemaal ook onnodig. Als iemand van zijn 18e tot 28e leiding is heb je er meer aan dan dat iemand van zijn 16e tot zijn 26e leiding is. Er ligt geen enkel voordeel aan mensen er zo vroeg mogelijk bij trekken, integendeel zelfs. Laat iedereen lekker explorer zijn. Als ze daar mee klaar zijn èn als ze het zelf willen kunnen ze altijd nog leiding worden.